TEST: ZEISS CP.2 VERSUS NIKON
Onlangs had ik enkele ZEISS CP.2 Distagon T’s tot mijn beschikking en wou toch eens vergelijken wat het verschil nu juist is tussen deze zeer prijzige lenzen en een goedkoper alternatief als enkele NIKKOR prime lenzen uit de jaren ’70-’80. Ik vond er dan ook niets beter op dan Laura hiermee lastig te vallen die met natte haren een boek zat te lezen in de woonkamer.
NIKON
De Nikkor lenzen geven op het eerste zicht een veel zachtere indruk. Het beeld is minder scherp, iets dromeriger, en heeft hierdoor ook iets minder contrast. Door de coating van de lenzen zijn de kleuren in vergelijking tot de Zeiss iets kouder. Waar deze Nikkors top in zijn, is flaren. Je krijgt enkele mooie flares van zodra je een licht de lens in schijnt, hoewel de lichtbron eerder een haze krijgt. Als we de lens helemaal open gebruiken krijgen we wel vignettering langs de randen. Lenzen dus met veel karakter.
ZEISS
De Zeiss lenzen geven een scherp beeld met een duidelijk contrast. De kleuren worden ook beter weergegeven en hebben een iets warmer gevoel. Flares daarentegen spelen minder in de verschillende lenselementen maar geven wel een mooi effect rond de bron. Lenzen dus die zeer clean zijn.
Vergelijk zelf in volle resolutie (4,6K) hier:
BESLUIT
Waar de Nikkor lenzen meer karakter hebben zullen de Zeiss lenzen juist cleaner zijn. Hier is op zich natuurlijk geen sprake van beter of slechter omdat het allemaal afhangt van je smaak en van het project waarvoor je ze gebruikt. Ik gebruik de Nikkor’s vaak voor een iets dromerige of oude sfeer in mijn beelden, voor wanneer alles wat losser mag zijn. De Zeiss komen echter dan weer van pas als het beeld absoluut scherp en perfect moet zijn, zeker voor slowmotion beelden is dit vaak een must.
Waar je wel commentaar op kunt hebben is de fysieke uitvoering van de lens: Daar waar de Zeiss een universele standaard maat hanteert, de T-stop traploos draait, de focus ring mooi verdeeld is over de diameter van de lens en alle ringen op dezelfde plaats staan, zal de Nikkor lens tekort komen en een variabele maat aanwenden, in beperkte stappen de F – stop draaien, de focus ring in verhouding tot de diameter zeer kort zijn (0 tot ∞ is maar 3 cm), en de ringen op verschillende afstanden plaatsen.
Er is al een geluk veel meer op de markt dan alleen dit, hopelijk kan ik op de lange termijn ze allemaal eens naast elkaar zetten. Het is een interessante test om zelf eens uit te voeren als je er de mogelijkheid toe hebt!
-Laurent
UPDATE:
Share grid plaatste recent een eigen artikel online waar je 8 lenzen met elkaar kan vergelijken. Deze kan je HIER bekijken met een handige player.